Energielabel

Enegielabel Groningen voorziet een woning of bedrijf snel van een energielabelEen woning of bedrijf moet al sinds 1 januari 2008 bij verkoop en verhuur zijn voorzien van een energielabel. Nieuw is dat de overheid vanaf 1 januari 2015 controleert op de aanwezigheid van een definitief energielabel bij de verkoop, verhuur en oplevering van een woning. Kunt u tijdens de overdracht van uw woning geen energiecertificaat overhandigen dan loopt u het risico van een boete van €410. Voor een bedrijf kan dit zelf oplopen tot wel €20.500!

Het energielabel

Een energielabel is 10 jaar geldig en mag alleen worden geregistreerd door een deskundige.
Het laat in één oogopslag zien of een gebouw zuinig of juist onzuinig is ten opzichte van soortgelijke gebouwen. Op het energielabel staat een aantal maatregelen die een gebouw zuiniger kunnen maken. Het deelt vergelijkbare gebouwen afhankelijk van hun energiezuinigheid in klassen in. Deze klassen lopen van A t/m G. Het wordt bepaald op basis van de aanwezigheid van isolatie in de vloer, muren en dak. Verder worden het type glas en de installaties voor verwarming, warm water, ventilatie en duurzame technieken beoordeeld.

Wanneer verplicht?

Een energielabel is verplicht bij de verkoop en verhuur van ieder gebouw.
Enkele uitzonderingen hierop zijn er gemaakt voor monumenten, woonboten, woonwagens, caravans, gebouwen met een industriefunctie, kerken, tijdelijke bouwwerken en vrijstaande woningen met een oppervlak kleiner dan 50 m2. Alle overige gebouwen moeten bij verkoop en verhuur zijn voorzien van een officieel energiecertificaat.

Energielabel aanvragen

Een definitief energielabel kunt u als hoofdeigenaar van een woning aanvragen door met DigiD in te loggen op www.energielabelvoorwoningen.nl en gegevens van uw woning aan te passen aan door maximaal 10 vragen te doorlopen en waar nodig digitaal bewijs aanleveren. Nadat het bewijs is aangeleverd selecteert u Energiekeurplus als erkend deskundige door de naam in te typen in het zoekvak. Wij controleren het bewijs en wanneer dit akkoord is registreren wij binnen een dag uw energielabel. U ontvangt uw energielabel automatisch per mail, tenslotte sturen wij na afloop een factuur voor slechts €7,00 all-in.

Tips bij de aanvraag

Om uw label aanvraag zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen hebben wij een aantal tips opgesteld om veel voorkomende fouten te vermijden. Lees deze tips goed door, doe een aanvraag bij Energiekeurplus en u heeft uw definitieve label meestal dezelfde dag al in de mail!

  • Wanneer er geen documentatie is van aanwezige zonnepanelen, maak dan een foto waarop het aantal zonnepanelen duidelijk zichtbaar is.
  • Het aantal zonnepanelen mag u dan vermenigvuldigen met 1,6m2 per paneel. Bijvoorbeeld: bij 10 zonnepanelen (10 x 1,6m2= 16m2).
  • Let op wanneer u een verkoopbrochure gebruikt! Zorg dat het gevraagde bewijs ook werkelijk duidelijk in de verkoopbrochure beschreven staat.
  • Een offerte voor een maatregel geldt niet als bewijs. Een factuur met het betreffende adres wél, een factuur geeft namelijk aan dat de werkzaamheden ook werkelijk zijn uitgevoerd.
  • Maak een duidelijke foto van de CV-ketel (of andere installatie) waarop het typeplaatje of de gaskeursticker te zien is.
  • Is er een extra close-in boiler aanwezig, dan dient u dit in de regel niet aan te merken als ‘aparte’ tapwatervoorziening. De achterliggende gedachte is dat de CV-ketel het tapwater verwarmd. De close-in boiler dient alleen als een extra voorraad om snel warm water ter beschikking te hebben.
  • ‘Uitzonderlijk’ goede na-isolatie van gevels, vloeren en daken moet altijd door middel van facturen, documenten en/of foto’s worden aangetoond.

Laat je energielabel registreren door Energielabel Groningen voor slechts €7

Selecteer E.P. den Hartog en laat uw definitieve label registreren voor slechts 7,00 all-in!

Energielabel Groningen

Energielabel Groningen is onderdeel van Energiekeurplus, een onafhankelijk adviesbureau voor de particuliere- en professionele markt. Wij zijn specialist in energiebesparing, drone inspecties, luchtdichtheidsmetingen en thermografie in Groningen, Friesland en Drenthe.