Energielabel huurEnergielabel Groningen voorziet een huur woning van een energielabel

Sinds 1 januari 2008 zijn verhuurders verplicht een energielabel te verstrekken aan nieuwe huurders van een woning. Voor de ingang van de huur kun je eenvoudig controleren of je woning een energielabel heeft via www.ep-online.nl. Is dit niet het geval dan heb je als huurder mogelijk recht op een huurverlaging!

Energielabel en het woningwaarderingsysteem

Het woning waardering systeem bepaalt de maximale huurprijs van een woning. Door een wetswijziging is de maximale huur voor woningen met een slecht energielabel (E, F en G) nu flink lager en voor woningen met een goed label (A en B) hoger geworden. De wijziging heeft vooral gevolgen voor woningen zonder energielabel of met een slecht energielabel. Bij deze woningen kan de huur al snel boven de maximale huur uitkomen waardoor je als huurder recht hebt op een huurverlaging. Wil je de punten van je woning narekenen? Dat kan op de website van de Huurcommissie

Bereken je energiebesparing

Overweeg je energie te besparen in je huurwoning maar wil je eerst inzicht krijgen in de energiebesparing die deze maatregelen opleveren?  Kijk dan ook eens op deze website: verbeteruwhuis

Je kunt er spelen met verschillende maatregelen en zo ontdekken wat ze aan energiebesparing opleveren. Ook is er na te gaan hoe je van een slecht energielabel, F of E, naar een zuinig energielabel A kunt komen.

Eenvoudig energie besparen

Je kunt natuurlijk goed letten op je energieverbruik. Maar als huurder heb je meer mogelijkheden om je woning energiezuinig te maken. Je hoeft je woning meestal niet meer achter te laten in de oorspronkelijke staat. Eenvoudige aanpassingen, zoals het aanbrengen van tochtstrips of radiatorfolie, mag zonder toestemming van de verhuurder. Het comfort van je woning neemt hierdoor flink toe!

Maak afspraken met de verhuurder

Voor grote veranderingen, zoals isoleren of een nieuwe CV-ketel is toestemming van de verhuurder nodig. Als de verhuurbaarheid en waarde van de woning hierdoor niet dalen, mag de verhuurder toestemming niet weigeren. Verhuurders staan vaak positief tegenover goed uitgevoerde energiebesparende verbeteringen. Wanneer je vooraf afspraken maakt met de verhuurder vergoedt hij soms een deel van de investering. Het is verstandig om eerst een energieadvies door Energielabel Groningen te laten opstellen. Dit energieadvies geeft precies aan wat je kunt doen, wat de kosten zijn en welke besparingen mogelijk zijn.

Energielabel Groningen

Energielabel Groningen is onderdeel van Energiekeurplus, de specialist in energiebesparing, energielabel, energieadvies, binnenklimaat, thermografie en Blowerdoor. Wij werken op afspraak in Groningen, Friesland en Drenthe, dus wanneer het jou uitkomt!