Wij voorzien een woning of bedrijf in Groningen van een energielabel.

Energielabel Groningen

Energielabel voor een woning of bedrijf in Groningen aanvragen

Home » Energielabel

Energielabel Groningen, Friesland en Drenthe

Bij verkoop, verhuur, oplevering en bij aanvraag van een omgevingsvergunning ben je verplicht om een energielabel te overhandigen. Zonder geldig energiecertificaat riskeer je als verkoper of verhuurder van een woning een flinke boete. Bij een winkel, kantoor, bedrijfspand zonder verplicht label kan de boete zelfs oplopen tot €20.750. Dit geldt zowel voor bestaande gebouwen als voor nieuwbouw. Vanaf 2021 wordt de energieprestatie van gebouwen bepaald volgens de NTA 8800 na een uitgebreide inspectie door een EP-gecertificeerd bedrijf.

Energielabel voor woningen en bedrijven

Een energielabel wordt bepaald volgens de NTA 8800 en deelt vergelijkbare woningen, winkels, kantoren en bedrijfsgebouwen afhankelijk van hun energieprestatie in klassen in. Deze energieklassen lopen van A tot G, waarbij A+++++ de hoogste en G de laagste klasse is. Wij bepalen de energieprestatie vanaf 2021 op basis van een uitgebreide inspectie. Hierin spelen de isolatiewaarden van de vloer, de muren en het dak én ook de kierdichting een belangrijke rol. Verder beoordelen we het aanwezige glas, de installaties voor verwarming, koeling, warm water, ventilatie en duurzame technieken.

Wanneer ben je verplicht om een energielabel aan te vragen?

Vrijwel alle gebouwen, zoals woningen, appartementen binnen een VVE, recreatiewoningen, winkels, kantoren en bedrijfsgebouwen moeten bij taxatie, overdracht, verhuur, oplevering en bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voorzien zijn van een energiecertificaat. Dit geldt zowel voor bestaande woningen en gebouwen als voor nieuwbouw. Voor een monument hoef je geen energielabel aan te vragen en ook voor gebouwen met een (volledige) industriefunctie, gebouwen, kerken en tijdelijke bouwwerken is een energielabel niet verplicht.

Definitief energielabel aanvragen

Elke woning is door de overheid voorzien van een voorlopig energielabel. Dit voorlopige energielabel is op basis van het bouwjaar en enkele gegevens uit het Kadaster bepaald. Het heeft geen status en voldoet dus niet bij verkoop, verhuur of bij het opstellen van een taxatierapport. Je moet het eerst door door een gecertificeerd bedrijf laten omzetten in een definitief energielabel. Vanaf 2021 is hiervoor is een uitgebreide woningopname – op basis van de NTA 8800 – door een gecertificeerd EP-adviseur noodzakelijk.

Het energielabel voor een winkel, kantoor of bedrijf

Naast de verplichting van een energielabel bij verkoop, oplevering en verhuur gelden er voor bedrijven een aantal aanvullende regels. Zo moet ieder publiek toegankelijk bedrijf – zoals een winkel – met een oppervlak groter dan 250 m2 permanent voorzien zijn van een geldig energiecertificaat. Dit certificaat moet voor het publiek duidelijk zichtbaar in het bedrijfsgebouw worden opgehangen. Veder kan een energielabel voor een bedrijfspand alleen worden opgesteld na een gebouwopname door een gecertificeerd EP-adviseur.

Verplicht energielabel C voor kantoren

Kantoren en bedrijfsgebouwen met een kantoorgedeelte groter dan 100 m2 moeten vanaf 2023 zijn voorzien van een energielabel C. Wanneer dit niet het geval is mogen zij niet langer als kantoorruimte in gebruik worden gehouden. Vanaf 2030 is voor kantoren zelfs een A-label verplicht. De regel geldt voor alle soorten bedrijven waarvan het kantooroppervlak is groter dan 50%. Volgens de makelaarsvereniging NVM heeft de helft van de Nederlandse kantoor voorraad op dit moment een energielabel dat slechter is dan C. 

Geen hypotheek meer voor kantoor met slecht label

Het jaar 2023 lijkt misschien nog ver weg, maar de waarde van onzuinige kantoren daalt nu al. Grote kredietverleners zoals de ING bank verstrekken namelijk geen hypotheek meer voor een kantoor waarvan het energielabel slechter is dan een C-label. Bovendien wordt een energiezuinig kantoorpand gemakkelijker verhuurd, dus weegt het energielabel mee in de waarde van vastgoed.

Energielabel woning aanvragen

Het omzetten van het voorlopige label van je huis in een definitief energielabel kon tot het einde van 2020 nog eenvoudig, snel en goedkoop via www.energielabelvoorwoningen.nl. Maar met de invoering van de NTA 8800 is vanaf 1 januari 2021 de mogelijkheid voor woningeigenaren om online een label te laten registreren komen te vervallen. Heb je voor 2021 een energielabel laten registreren dan blijft dit overigens geldig tot 10 jaar na de registratiedatum.

De Energie Index is vervallen per 2021

In sommige was het noodzakelijk om een Energie Index in plaats van een energielabel te laten opstellen. Bijvoorbeeld ter bepaling van de maximale huurprijs, om in aanmerking te komen voor voordelige ‘Groen hypotheek’ en wanneer je je huis energiezuinig wilt maken met gebruik van €8000 extra NHG-lening. De Energie Index is – net als het DHZ label – per 2021 vervallen en is sindsdien vervangen door het nieuwe energielabel op basis van de NTA 8800. Een Energie Index die voor 2021 geregistreerd is wordt omgezet in een nieuw energielabel en blijft geldig tot 10 jaar na de registratie.

Gecertificeerd EP-adviseur

Energiekeurplus is gecertificeerd EP-W en EP-U adviseur. Wij zijn gevestigd in Groningen en voorzien een woning, winkel, kantoor of bedrijf in Groningen, Friesland en Drenthe van een verplicht energielabel. Daarnaast geven wij energieadvies aan eigenaren van woningen, kantoren en bedrijfsgebouwen. Bij een energieadvies kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Van een label C advies voor kantoren tot een uitgebreid energieadvies met een blowerdoortest of een thermografisch onderzoek.

Enkele recente opdrachten