Wijzigingen energielabel

wijzigingen energielabel woning in 2015

Wijzigingen energielabel woning

Op 1 januari 2015 worden een aantal wijzigingen rondom het energielabel voor woningen doorgevoerd. Alle woningeigenaren in die nog niet in het bezit zijn van een energielabel in januari krijgen per post een nieuw voorlopig energielabel toegestuurd.

Voorlopig energielabel

Dit voorlopig energielabel is gebaseerd op enkele gegevens zoals het bouwjaar en het woningtype die al bij de overheid bekend zijn. Het voorlopig energielabel van je woning is nu al te raadplegen via: zoekuwenergielabel.

Definitief energielabel

Het voorlopige energielabel dient door de woningeigenaar zelf worden gecontroleerd op juistheid en eventueel worden aangepast . Dit kan via een website die momenteel nog in ontwikkeling is door bewijsmateriaal zoals bijvoorbeeld foto’s op te sturen. Het definitief energielabel is vanaf 1 januari 2015 verplicht bij de verhuur en verkoop van een woning.

Erkend deskundige

Vervolgens kan het voorlopig energielabel na akkoord van de Erkend Deskundige worden omgezet i n een definitief energielabel. Het definitief energielabel is vanaf 1 januari 2015 verplicht bij de verhuur en verkoop van een woning.

Energie Index

Het bestaande energielabel, dat al vanaf 1 januari 2008 bestaat blijft geldig tot 10 jaar na de opnamedatum.  Alleen de naam ervan verandert in de Energie Index. De Energie Index in een nauwkeurige bepaling van de energieprestatie van een woning. De Energie Index wordt bepaald door een EPA-W adviseur na een uitgebreide woningopname op basis van 150 woning kenmerken.

De Energie Index kan ook worden gebruikt bij verkoop van een woning maar wordt vrijwillig. Wel is de Energie Index nodig voor het woningwaarderingsstelsel, voor professionele verhuurders en voor het verkrijgen van een  voordelige groene hypotheek.