Thermografie bij paarden

Thermografie is dé manier om de lichamelijke conditie van paarden nauwkeurig in beeld te brengen. Paarden zijn prooidieren en hebben van nature een neiging tot vluchten in onverwachte of gevaarlijke situaties. Een paard loopt hierdoor een verhoogd risico op blessures. Maar ook de manier van berijden een paard, de pasvorm van het zadel, het tuig en de hoefijzers veroorzaken vele blessures. Omdat paarden sterk geneigd om zwaktes en pijn te verbergen komen blessures en gezondheidsproblemen zonder gebruik van thermografie pas in een laat stadium aan het licht.

De voordelen van paarden thermografie

Paarden thermografie is een onderzoeksmethode met grote voordelen. Thermografie is contactloos en efficiënt, een paard ondervindt hiervan dan ook geen enkele hinder. In vergelijking met ander onderzoek is thermografie voordelig. Met thermografie kunnen wij de gezondheidsconditie van een paard in zijn geheel in beeld brengen. Dit in tegenstelling tot andere vormen van onderzoek dat zich beperkt tot één onderdeel. Het grootste voordeel van thermografie is dat het problemen wel twee weken eerder kan aantonen dan andere methoden waardoor vaak kostbare behandelingen van aandoeningen in een later stadium kunnen worden vermeden.

Thermografie toont de oorzaak van pijn bij paarden

Plotselinge gedragsveranderingen zoals verzet worden vrijwel altijd veroorzaakt door pijn. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak van de pijn bij je paard te achterhalen om ergere problemen of zelfs kreupelheid te voorkomen. Met thermografie kunnen de onzichtbare oorzaken van pijn bij een paard nauwkeurig in beeld worden gebracht. Thermografie wordt vanwege de grote voordelen steeds vaker ingezet bij paarden. Maar het mag nooit worden beschouwd als een alternatief voor geneeskundig onderzoek door een veearts.

Waarvoor kan thermografie bij een paard worden ingezet

Lichamelijke gebreken zoals blessures en ziektes bij paarden veroorzaken altijd een afwijkend temperatuurbeeld. Tijdens een thermografisch onderzoek kunnen wij de oorzaken van gebreken bij je paard daarom zeer nauwkeurig in beeld brengen. Het is belangrijk dat een thermografisch onderzoek wordt uitgevoerd onder de juiste condities door een gecertificeerd thermograaf met kennis van paardenthermografie. Problemen die wij bij een paard kunnen opsporen zijn ondermeer:

  • Atriritis
  • Infecties
  • Abcessen
  • Spierverrekking
  • Hoefproblemen
  • Rugproblemen
  • Nekklachten
  • Slecht zittend zadel

Thermografie bij paarden in Groningen

Thermografie Groningen is ITC Level 3 gecertificeerd expert in thermografie. Bovendien hebben wij ons gespecialiseerd in thermografisch onderzoek van paarden. Wij doen onderzoek naar de oorzaken van plotselinge gedragsveranderingen, blessures, ziektes en kwetsuren bij paarden in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.